Former av psoriasis

Ulike former for psoriasis
Avhengig av hvilken form man har, kan psoriasis være vanskelig å behandle. De utløsende faktorene kan variere kraftig, og dette gjør at symptomene kan variere fra pasient til pasienter. 

Plakkpsoriasis er den vanligste formen for psoriasis, og kjennetegnes av et flekkete, skjellende utseende. 80 % av alle psoriasispasienter har denne typen. Plakkpsoriasis kjennetegnes av runde områder med en størrelse på 3–10 cm, og forekommer som regel albuene, knærne og den nedre delen av ryggen. Når utslettene er nye, kan en mild kløe forekomme. Denne typen psoriasis setter seg gjerne i eksisterende sår eller arr. Plakkpsoriasis er som regel symmetrisk, det vil si at man finner samme flekk på begge sider av kroppen. Dette ses vanligvis på knærne og albuene. Et symptom på plakkpsoriasis er at utslettet klør eller avgir en brennende følelse. Utslettet starter som røde prikker som vokser seg større til skjellende og røde, fortykkede hudflekker. 

Guttat psoriasis er dråpeformede utslett som plutselig dukker opp over hele kroppen. Utslettene er 2–5 mm store og opptrer vanligvis først på armer og bein. Denne formen for psoriasis starter vanligvis i ung alder eller i puberteten etter en streptokokkinfeksjon i halsen (halsbetennelse). Guttat psoriasis er den nest vanligste typen og rammer rundt 10 % av alle med psoriasis. Hos mange kan symptomene forsvinne helt etter noen måneder og dukke opp som plakkpsoriasis senere i livet. Guttat psoriasis bryter vanligvis ut noen dager etter en streptokokkinfeksjon. Men også andre infeksjoner kan være medvirkende årsaker til at denne typen psoriasis bryter ut. 

Invers psoriasis er en form der man får røde, velavgrensede hudforandringer som er glinsende og jevne. Skjelling er uvanlig ved invers psoriasis, det er også denne formen av sykdommen. Invers psoriasis forekommer i hudfolder, for eksempel i lyskeområdet, armhulene, navlen, kjønnsorganene, under brystene og i rumpesprekken. Ved invers psoriasis er den affisert huden svært følsom og blir lett irritert, for eksempel ved svetting eller friksjoner. Invers psoriasis har en tendens til å opptre hos overvektige, men da har disse pasientene også en annen form for psoriasis. 

Hodebunnspsoriasis er en form for psoriasis som kan opptre i forbindelse med andre typer psoriasis, vanligvis plakkpsoriasis eller guttat psoriasis. 50 % av alle som har en eller annen form for psoriasis, har også hodebunnspsoriasis. Denne formen for psoriasis opptrer i nakken, ved ørene eller ved hårfestet i pannen. Hos noen kan hodebunnspsoriasis opptre som svakt røde flekker, mens andre har kløende, fortykkede, skjellende områder. Det kan noen ganger være vanskelig å skille psoriasis fra flasseksem. Denne formen for psoriasis klør som regel mer enn de andre formene.

Neglepsoriasis – cirka 25–50 % av alle med psoriasis har dette. Hos noen vises dette som enkle, punktformede fordypninger i neglene, hos andre som mørke misfarginger eller fortykkelse av neglen. Neglepsoriasis kan se ut som en kraftig neglesoppinfeksjon. 

Pustuløs psoriasis er en mer alvorlig form for psoriasis. Den kan være lokal eller generalisert, og rammer rundt 5 % av alle med psoriasis. Denne typen forekommer vanligvis kun hos voksne, og kjennetegnes av gulaktige, pussfylte pustler (blemmer). Den lokale formen for pustuløs psoriasis forekommer på bestemte områder av kroppen, for eksempel på tær, håndflater, fotsåler og fingre, og det affiserte hudområdet er hovent, rødt og har blemmer. 

Den vanligste formen for pustuløs psoriasis er pustulosis palmoplantaris (PPP), som vanligvis kun rammer kvinner. Denne typen rammer nesten kun røykere (95 % av alle med PPP), og forekommer som oftest på håndflatene og/eller fotsålene. PPP gjør huden rød, øm, hoven og med pussdannende blemmer. Hos noen kan blemmene være smertefulle og gjøre at man ikke klarer å bruke hendene på normal måte eller gå på fotsålene. I det første stadiet er blemmene gulfargede og rundt 1–10 mm store, men endrer deretter utseende til å få en brunfarget overflate som skaller av etter 1–2 uker. 

Generalisert pustuløs psoriasis er en alvorlig, men sjelden, form for psoriasis. Ved denne formen dannes det blemmer som sitter tett på hverandre og gjør huden rød og øm. Pasienten påvirkes gjennom feber, tretthet/utmattelse, muskelsvakhet og redusert appetitt. Det er også vanlig at pasienten føler seg frossen og får høy puls. Pasienter med generalisert pustuløs psoriasis må innlegges på sykehus, dette gjelder først og fremst eldre personer, fordi tilstanden kan være livstruende. Infeksjoner, medisiner eller brannskader fra solen er faktorer som kan utløse pustuløs psoriasis. 

Erytrodermisk psoriasis er den mest sjeldne formen for psoriasis – kun 1 % av alle psoriasispasienter har dette. Denne formen klør mye og er smertefull til forskjell fra de andre formene. Huden blir svært rød, væskefylt, hoven og skjeller kraftig. Symptomene kan ligne på dem man får av en brannskade. Erytrodermisk psoriasis kan skyldes utløsende faktorer som infeksjon, alkoholisme, en del medisiner, psykisk stress og avbrutt psoriasisbehandling. Ved erytrodermisk psoriasis påvirkes hudens evne til å danne en barriere mot væske- og varmetap. I tillegg er hudens barriere mot bakterier ødelagt eller kraftig redusert. Disse faktorene gjør denne formen for psoriasis livstruende, og pasientene blir derfor innlagt på sykehus etter at diagnosen er stilt. Der får de væsketilførsel, og noen ganger reguleres kroppstemperaturen. 

 

Siden oppdatert 2016-01-12

Godt at vide

Plakkpsoriasis er den vanligste formen for psoriasis, og kjennetegnes av et flekkete, skjellende utseende