Behandling

Behandling ved psoriasis
Det finnes i dag ingen legemidler som kan kurere psoriasis eller psoriasisartritt. For at pasienten skal få bukt med sine symptomer på best mulig måte er det gunstig å utarbeide en behandlingsplan i samråd med lege. Med en behandling som er godt tilpasset pasienten, får vedkommende gode forutsetninger for et godt liv. Siden psoriasis kan ha både en mild og en alvorlig form, vil behandlingsmetodene variere sterkt fra person til person. Pasientens allmenntilstand, sykdommens alvorlighetsgrad og alder er faktorer som må tas med i betraktning når man skal komme frem til riktig behandling. Det er viktig å oppsøke lege hvis man har vedvarende, tørt, rødt og skjellende utslett. 

Psoriasis opptrer i utbrudd. Dette innebærer at det er perioder der plagene er verre, og perioder med få symptomer. Personer med psoriasis lærer seg etter en stund hvordan kroppen fungerer, og kan dermed enklere finne frem til hva som hjelper best mot plagene. Hvis man nylig har fått diagnosen psoriasis, er det ofte ikke like lett å vite nøyaktig hvilken behandlingsform som passer best. Det er derfor viktig å teste ut en behandling om gangen i en lengre periode for å se om metoden hjelper. 

Ulike behandlinger
Uavhengig av graden av psoriasis er det svært viktig at utslettene mykes opp. Dette gjelder alle aktive behandlinger. Ved å bruke mykgjørende kremer eller salver, bad eller badstue regelmessig oppløses utslettene. 

Ulike behandlingsmetoder:

  • – Reseptbelagte kremer og salver
  • – Lysbehandling (UVB- eller PUVA-behandling)
  • – Innvortes behandling (tabletter, sprøyter, drypp)
  • – Biologiske legemidler 
  • – Buckey-behandling 

Ved mildere former for psoriasis kan det være tilstrekkelig å fukte huden med enkle kremer og regelmessig peeling (i bad eller badstue). Ved mer uttalt psoriasis må man bruke salver og kremer som inneholder kortison og/eller vitamin D. Hvis denne formen for topisk behandling ikke hjelper, anbefales lysbehandling med ultrafiolette stråler, eller en kombinasjon av lysbehandling og tabletter, PUVA-behandling, hvis lysbehandling alene ikke fungerer. Ved alvorlig psoriasis er innvortes behandling med tabletter eller sprøyter et alternativ. Denne trappetrinnsmodellen brukes for å finne frem til den behandlingen som fungerer for den enkelte pasient, og for ikke å belaste kroppen unødig. På et senere stadium kan man gå tilbake til visse metoder og kombinere ulike alternativer for å få best effekt og redusere eventuelle bivirkninger.

Reseptbelagte kremer og salver fungerer for mange
De fleste pasienter med psoriasis bruker reseptbelagte kremer eller salver, enten som eneste behandlingsmetode eller i kombinasjon med andre alternativer. Utvortes behandling med kremer eller salver er den vanligste behandlingen ved psoriasis. For å lindre plagene må man jevnlig smøre områdene der det er utslett. For at legemidlene skal ha best mulig effekt anbefales det å bade eller gå i badstue jevnlig for å fjerne skjellingen.

Ved mild til moderat psoriasis brukes vanligvis kortisonbaserte kremer eller salver. Kortisonbaserte preparater har rask inntredende effekt og misfarger ikke huden. Ved å smøre seg inn jevnlig holder man plagene vekk. Siden det i dag ikke finnes en kur mot psoriasis, vil plagene komme tilbake hvis man slutter å bruke kremene i et par uker. 

Utover kortisonbaserte kremer og salver brukes også preparater som inneholder vitamin D. Disse bruker litt lengre tid på å begynne å virke sammenlignet med kortisonholdige legemidler, men gir en mer langvarig effekt. Det finnes også legemidler som inneholder både vitamin D og kortison.

 

Siden oppdatert 2016-01-12

Godt å vite

Det finnes i dag ingen legemidler som kan kurere psoriasis eller psoriasisartritt. For at pasienten skal få bukt med sine symptomer på best mulig måte er det gunstig å utarbeide en behandlingsplan i samråd med lege